Over Zuivelbroeders

Over Zuivelbroeders

Hoe het begon

2022 gaat de boeken in als start van ZuivelBroeders die de zuivelproductie van Kaasboerderij Keuper overnam. Voor de ZuivelBroeders was het als liefde op het eerste gezicht. De kans om van eigen melk ook eigen zuivel te kunnen maken werd met vier handen aangegrepen. Meer dan 40 jaar ervaring werd overgedragen aan twee jonge, maar vooral enthousiaste broeders die niet konden wachten om heel Twente kennis te laten maken met hun fantastische producten. In 2024 namen de ZuivelBroeders ook de verantwoordelijkheid voor de kaasmakerij en boerderijwinkel.

Wat er aan vooraf ging

Erwin en Bart

Dat zijn de jongens die vanaf 2022 door het leven gaan als de ZuivelBroeders. Deze twee broers zijn opgegroeid op een boerderij met 60 melkkoeien in een (h)echt familiebedrijf met 5 kinderen. Van stilzitten houden deze twee broeders niet, want naast het werk thuis op de boerderij en bij verschillende bedrijven in de buurt houden ze ook van ondernemen. Wat het echt uniek maakt is dat ze al hun kwaliteiten benutten om iedereen te verwennen met (H)eerlijke zuivelproducten en kaas die met broederliefde en passie worden gemaakt.

Bijbaantjes en opleiding

Toen Erwin en Bart 10 jaar oud waren begonnen ze naast het werken thuis al met “echt” werken op een rosékalverhouderij in de buurt. Ieder weekend stonden ze klaar voor eerst 360 jonge kalfjes en niet veel later ook voor de 1300 stierkalveren tot 8 maanden oud. Toen ze 13 jaar oud waren durfde de boer de boerderij al over te laten aan de jongens als hij een weekendje weg ging. Toen Erwin en Bart 18 jaar waren kozen ze voor een bijbaantje met een richting waarin ze hun toekomst zagen. Erwin koos voor een baantje als verkoper en marketingmedewerker bij een boerderijwinkel en Bart ging aan de slag als monteur en technicus bij een constructiebedrijf. Natuurlijk bleven ze dit combineren met het werk op de boerderij thuis en bij andere boeren in de drukke tijden. De gesprekken thuis gingen vaak over de boerderij, het werk, maar ook over het starten met een ander type bedrijf. Bart zou wel wat kunnen maken en Erwin kon het verkopen, het klonk niet onlogisch.

Erwin koos de opleiding Commerciële Economie op het Saxion in Enschede met stages in de automotive, internationale techniek op gebied van stoom en gas en in de financiële sector. Na zijn HBO startte Erwin aan een master Business Administration aan de Universiteit van Twente die hij vroegtijdig beëindigde om in te ruilen voor een baan als buitendienst accountmanager voor zakelijke mobiliteit bij DirectLease. Deze functie leek een uitgelezen kans met voldoende flexibiliteit om te combineren met het werk op de boerderij.

Bart rondde de opleiding werktuigbouwkunde af aan het ROC van Twente met stages op gebied van sprinklerinstallaties, kraan- en hijstechniek en machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie. Hierna zou hij starten aan de HBO opleiding werktuigbouwkunde in combinatie met een baan bij Scanimix als werktuigbouwkundige in de voedingsmiddelenindustrie en gecombineerd met het werk op de boerderij thuis. 

 

Eerste contact Keuper

Het was 20 juli 2022 toen Erwin op de terugweg van het werk Bart belde wat ze die avond zouden gaan doen. Tussen al het werk door waren ze thuis namelijk bezig met de bouw van een jongveestal. Bart kwam alleen met een ander verhaal, namelijk dat hij ‘s avonds naar Kaasboerderij Keuper ging, omdat hij via Scanimix had gehoord dat Keuper misschien wilde stoppen met zuivel maken. Erwin reageerde verbaasd en zei: “Ie bunt nie wies, we zijn met de stal aan het bouwen, jij start binnenkort met je HBO en ik heb net een vaste baan, wat wil je daar nou weer gaan doen dan?” Ze aten ‘s avonds wat en om 20:00 zou Bart naar Keuper gaan praten toen Erwin zich om 19:30 bedacht om ook mee te gaan, want na enige bezinning zou een kop koffie geen kwaad kunnen. Na een koffie met Jan en Betsie (Tot 20:00 twee onbekenden) kwamen o.a. vragen op tafel over wanneer ze wilden stoppen met de productie van zuivel, waarop een kort en krachtig antwoord volgde: “morgen is de laatste productiedag”. Oftewel het was 5 voor 12 en er moesten snel keuzes worden gemaakt. Op 21 juli om 8:00, na een nacht zonder al te veel slaap, stonden ze samen in de productieruimte om mee te kijken met voor hen iets nieuws, namelijk van “melk” producten maken zoals karnemelk, yoghurt en vla. De volgende dag stapten Jan Keuper en Erwin in de bestelauto om de zuivel te bezorgen bij vaste afnemers die op de hoogte waren van de laatste keer dat Jan langs zou komen. Echter stelde ook een jongen van 22 zich voor aan supermarkt eigenaren en markthandelaren, dat was Erwin die zei, “Wij leveren jullie volgende week dezelfde zuivelproducten en gaan de zuivelproductie voortzetten mits jullie nog geen vervangende producenten hebben gevonden.” Zo gezegd, Erwin en Bart startten die week erop met de productie, bedachten een nieuwe merknaam, bouwden een website en informeerden hun werkgevers dat ze alle avonden druk zouden gaan worden met “ZuivelBroeders”.

Ontwikkelingen

Opstart

Nadat de ZuivelBroeders binnen een week al een eigen merknaam ontwikkelden werd na enkele weken productie een ommezwaai gemaakt naar de eigen huisstijl met nieuwe flessen die beter zijn voor het milieu en in combinatie met een nieuw ontwikkeld etiket zorgen voor een frisse uitstraling dat past bij de twee jonge zuivelbroeders. Ook achter de schermen werd op gebied van certificering, administratie, inkoop, verkoop en nieuwe bedrijfsvoering ontwikkeld op basis van ervaringen uit studie, stages en werk.

Naamsbekendheid

Naast updates op Facebook (zie facebook), talloze berichten in landelijke media (zie nieuws) en zelfs op de voorpagina van de Tubantia (zie bericht) steeg de populariteit en naamsbekendheid van ZuivelBroeders.

Zelfstandige ondernemers

Dit alles gebeurde nog naast dat Erwin en Bart fulltime werkten bij hun werkgevers en druk waren op de boerderij thuis. In juli 2023 werd de knoop doorgehakt en werd een keuze gemaakt die er voor zorgde dat er nog meer tijd zou zijn voor ZuivelBroeders, Erwin en Bart gingen in goed overleg over een gewenste einddatum en met minder uren per week werken naar volledig zelfstandig ondernemer per ingang 2024. 

Uitbreiding partners

Met toevoegingen van afnemers zoals o.a. boerderijwinkel ‘t Hoepel, Landwinkel Reef, boerderijwinkel t’ Hedevelds Bio Ei, Slagerij Broekhuis, Plus Leusink, Restaurant Waterschap Vechtstromen, Kantine Urenco, Àppel Catering en Smaakmakers van Twente worden al mooie stappen gezet naar nog kortere ketens en de mogelijkheid voor consumenten om lokaal geproduceerde zuivel en kaas van ZuivelBroeders gemakkelijker in huis te halen.

Kaasmakerij en boerderijwinkel

In september 2023 vroeg Jan Keuper of Bart en Erwin even een keer een avond konden zitten om wat te overleggen. De vraag was of het ze wat leek om de kaasmakerij en boerderijwinkel erbij over te nemen. Gelukkig wilde Jan hier mee doorgaan tot december en hadden ze wat bedenktijd, maar toch wisten ze diezelfde avond al “Wat een mooie kans en aanvulling voor de ZuivelBroeders!”

Cursus boerenkaasmakers

Per januari 2024 waren Erwin en Bart zelfstandige zuivelaars, kaasmakers en eigenaars van een boerderijwinkel op de locatie van familie Keuper in Hengevelde. Omdat Erwin en Bart hier nog geen kaas van hadden gegeten leek het verstandig een cursus te gaan volgen die in april al werd behaald door beide broers. (zie certificaten en foto op facebook).

Marktwagen

In februari 2024 deed zich de mogelijkheid voor om de markt op te gaan met een eigen marktwagen met meer dan 100 verschillende kaas- en zuivelproducten. Alwie Leuveld nam op 19 februari contact op na een hartinfarct en zocht per direct een opvolger voor markten in Doetinchem, Borne, Zutphen, Delden en Almelo. De ZuivelBroeders beseften zich dat ze direct moesten beginnen om er te zijn voor alle vaste klanten die Alwie had. (zie marktwagen) Zodoende werd op woensdag 21 februari de wagen klaargemaakt voor ZuivelBroeders eerste marktdag op 23 februari.

Eerste nieuwe smaken

In juni 2024 maakten Bart en Erwin hun eerste “eigen” product. Want daar waar ze altijd druk waren met het eigen maken van bestaande receptuur was nu de tijd rijp om de zomerse smaak “Frambozendrink” en de speciaal voor het EK Voetbal 2024 gemaakt “Oranje Vla” in de markt te zetten. 

Overlijden Geert Keuper

Na een ziekbed van meer dan 2 jaar is Geert Keuper op 14 juli 2024 overleden. Geert Keuper was samen met Jan Keuper dagelijks op de boerderij te vinden en droeg zorg voor de koeien. Ooit is de familie Keuper gestart met kaasmaken, omdat de twee broers beiden bij huis actief wilden zijn. Het overlijden van Geert zal voor altijd een gemis blijven op het erf van Keuper. 

Eerste opendag

Door mee te doen aan fietstocht “de boer op” kwam ook het moment dat de ZuivelBroeders al hun deuren opende voor publiek. Naast een goed bezochte fietstocht bezochten ook meer dan 1000 nieuwsgierige bezoekers de zuivelruimte en kaasmakerij van de ZuivelBroeders. Ook werd een nieuwe mega zelfgemaakte reclamezuil aan de Goorsestraat onthuld. 

Cursus zuivelbereiding

In september 2024 volgden Erwin en Bart de cursus zuivelbereiding om naast praktische kennis en ervaring ook de verdiepingsslag te leggen in de theorie van zelfzuivelen. Dit helpt hen om waar nodig de receptuur aan te passen daar waar nodig evenals de ontwikkeling van nieuwe zuivelproducten.

Vast verkooppunt Delden

Eind 2024 werd besloten dat het runnen van een marktwagen te veel beslag legde op alle tijd die nodig was voor ZuivelBroeders. Een standplaats op de parkeerplaats bij de Albert Heijn in Delden op iedere vrijdag overgenomen, maar de andere markten die ook minder “lokaal” waren werden geschrapt. Echter is de markt een leerzame tijd geweest die weer heeft gezorgd voor nieuwe ervaringen. 

Waarom Zuivelbroeders

Wij produceren melk van de allerbeste kwaliteit

De ZuivelBroeders vinden dat niets MOET! We maken de (h)eerlijkste producten in Twente en willen hier iedereen mee laten kennismaken. Of je nou als toerist Twente bezoekt of woonachtig bent daar waar de naam ZuivelBroeders een begrip is, wees welkom en laat je smaakpapillen verrassen.

Dichtbij in Twente

Onze producten zijn verkrijgbaar in diverse supermarkten, markten en een eigen boerderijwinkel

Gezond en voedzaam

Puurder kan niet. Melk komt van onze eigen koeien, rechtstreeks van het Twentse platteland.